تاریخچه کوتاهی از سرکه

تاریخچه سرکه

سرکه به اندازه یک تمدن قدمت دارد؛ نشانه هایی از آن در کوزه های مصر باستان متعلق به ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد و همچنین در کتیبه های بابلی متعلق به ۵۰۰۰ سال پیش از میلاد یافت شده است؛ بنابراین تأیید می شود که مصریان، درست مانند بابلی ها و پارس ها، سرکه را می شناختند و از آن استفاده می کردند. به لطف سرکه می توانستند مواد غذایی را در سفرهای طولانی سالم نگه دارند. 

در زمان های قدیم، کشاورزان و مسافران سرکه را با آب مخلوط می کردند و از آن برای رفع عطش استفاده می کردند. سرکه که به عنوان «شراب افراد بینوا» نیز شناخته می شد، نوشیدنی رایج لژیونرهای رومی بود. در کتاب مقدس نوشته شده که سربازان رومی هنگام به صلیب کشیدن مسیح به او سرکه داده بودند.

رایج ترین نوشیدنی در یونان باستان Oxycrat نام داشت که از مخلوط کردن آب، سرکه و عسل به دست می آمد و در کوزه های مخصوص نگهداری می شد. بقراط «پدر علم پزشکی»، پزشک فوق العاده ای که آموزه های آن تا قرن ۱۸ هجری بر تمدن غربی حاکم بود ( بیش از ۲۰۰۰ سال)، سرکه را برای معالجه زخم ها، جراحت ها و بیماری های تنفسی تجویز می کرد.

اعتقاد بر این است که سرکه نخستین بار در قرن شانزدهم در کشور فرانسه به طور گسترده تولید شد و هدف از این کار صادرات سرکه به جزایر بریتانیا و سایر کشورهای اروپایی و همچنین استفاده خود مردم فرانسه بود.

سرکه یک مایع ترش است که از تخمیر محصولات الکلی رقیق تولید می شود و در بسیاری از فرهنگ ها به عنوان چاشنی و نگهدارنده مورد استفاده قرار می گیرد. سرکه را می توان از انواع مایعات از جمله جو خام، برنج و آب سیب تهیه کرد؛ با این حال همانطور که از نام آن پیداست، احتمالا برای اولین بار از شراب تهیه شده، چون کلمه «سرکه» (Vinegar) از واژه قدیمی فرانسوی Vinaigre به معنی «شراب ترش» گرفته شده است.

سرکه در یک فرایند دو مرحله ای از یک ماده حاوی قند به دست می آید. مرحله اول تخمیر است که در آن قندها در هنگام عدم وجود اکسیژن توسط مخمرها شکسته می شوند تا الکل و دی اکسید کربن تولید کنند. در مرحله دوم، با اضافه شدن اکسیژن باکتری ها اسید آمینه، آب و سایر ترکیبات را تولید می کنند. 

در طول قرن ها و در سراسر جهان، طیف گسترده ای از سرکه، با رنگ ها و طعم های خاص خود ساخته شده است. امروزه، سرکه به یکی از چاشنی های مهم غذاهای اروپایی، آسیایی و سایر غذاهای سنتی جهان تبدیل شده و از آن در آشپزی (ساخت ترشیجات، سس وینگرت، سس سالاد و چاشنی ها)، طبابت، کشاورزی، باغبانی و نظافت استفاده می شود. سرکه های با کیفیت، مانند سرکه بالزامیک که در شهر مودنا واقع در ایتالیا تولید می شود، از طریق فرآیند تخمیر آهسته و در طی چندین سال با قرار گرفتن در بشکه های چوبی ساخته می شوند.

در این مقاله از دوشو می توانید به طور کامل با طرز تهیه سرکه بالزامیک سنتی آشنا شوید.

تولید صنعتی

اسید استیک هم به صورت مصنوعی و هم با تخمیر باکتریایی تولید می شود. امروزه روش بیولوژیکی تنها حدود ده درصد از تولید جهانی را به خود اختصاص می دهد، اما برای تولید سرکه همچنان مهم است، زیرا بسیاری از قوانین جهانی در خصوص سلامت مواد غذایی بیان می کنند که سرکه مورد استفاده در مواد غذایی باید منشا بیولوژیکی داشته باشد.

در بیشتر تاریخ بشر، اسید استیک از مایعاتی بدست می آمد که توسط استوباکتر تخمیر شده بودند. با این حال، عملکرد این باکتری تا سال ۱۸۵۸ شناخته نشده بود تا این که لویی پاستور در مقاله خود تحت عنوان «Etudes sur le Vinaigre» در مورد ساختار میکروبیولوژیکی سرکه توضیح داد.

تاریخچه سرکه

استوباکتر با دریافت اکسیژن کافی می تواند از انواع مواد غذایی حاوی الکل، سرکه تولید کند. سرکه معمولا از آب سیب، شراب، غلات تخمیر شده، مالت و برنج بدست می آید. اگر یک محلول الکلی رقیق حاوی استوباکتر در یک مکان گرم با گردش هوای مناسب قرار گیرد، طی چند ماه تبدیل به سرکه خواهد شد. روش های صنعتی تولید سرکه با تامین اکسیژن بیشتر برای باکتری ها، این روند را تسریع می کنند.

احتمالا نخستین سرکه ای که ایجاد شده، ناشی از خطایی در فرایند تولید شراب سازی بوده است؛ اگر آب انگور در دمای بیش از حد بالا تخمیر شود، استوباکتر روی فرایند تخمیری که به طور طبیعی در انگور رخ می دهد تاثیر می گذارد. 

حقیقت جالب

مدت زمان ماندگاری سرکه به دلیل ماهیت اسیدی که دارد، نامشخص است؛ یعنی سرکه نیاز به مواد نگهدارنده ندارد و لازم نیست آن را درون یخچال بگذارید.

موارد استفاده 

سرکه معمولا در تهیه مواد غذایی و چاشنی ها مورد استفاده قرار می گیرد، اما در کنار این ها کاربردهای دیگری هم دارد که در ادامه به چند نمونه از آن ها اشاره کرده ایم:

  • سفید کردن فنجان های چای و قهوه
  • از بین بردن بو
  • تمیز کردن حمام و سرویس های بهداشتی
  • پاک کردن لکه های فرش
  • از بین بردن کپک
  • تهیه پاک کننده ی ضد باکتری
  • نرم کردن پاها و خلاص شدن از بوی بد آن ها
  • از بین بردن علف های هرز
  • تمیز کردن ماکروفر

برای آشنایی با خواص سرکه انگور و طرز تهیه آن در منزل می توانید دو مقاله دیگر ما را مطالعه نمایید.

سرکه به اندازه یک تمدن قدمت دارد؛ نشانه هایی از آن در کوزه های مصر باستان متعلق به ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد و همچنین در کتیبه های بابلی متعلق به ۵۰۰۰ سال پیش از میلاد یافت شده است؛ بنابراین تأیید می شود که مصریان، درست مانند بابلی ها و پارس ها، سرکه را می شناختند و از آن استفاده می کردند. به لطف سرکه می توانستند مواد غذایی را در سفرهای طولانی سالم نگه دارند. 

در زمان های قدیم، کشاورزان و مسافران سرکه را با آب مخلوط می کردند و از آن برای رفع عطش استفاده می کردند. سرکه که به عنوان «شراب افراد بینوا» نیز شناخته می شد، نوشیدنی رایج لژیونرهای رومی بود. در کتاب مقدس نوشته شده که سربازان رومی هنگام به صلیب کشیدن مسیح به او سرکه داده بودند.

رایج ترین نوشیدنی در یونان باستان Oxycrat نام داشت که از مخلوط کردن آب، سرکه و عسل به دست می آمد و در کوزه های مخصوص نگهداری می شد. بقراط «پدر علم پزشکی»، پزشک فوق العاده ای که آموزه های آن تا قرن ۱۸ هجری بر تمدن غربی حاکم بود ( بیش از ۲۰۰۰ سال)، سرکه را برای معالجه زخم ها، جراحت ها و بیماری های تنفسی تجویز می کرد.

اعتقاد بر این است که سرکه نخستین بار در قرن شانزدهم در کشور فرانسه به طور گسترده تولید شد و هدف از این کار صادرات سرکه به جزایر بریتانیا و سایر کشورهای اروپایی و همچنین استفاده خود مردم فرانسه بود.

سرکه یک مایع ترش است که از تخمیر محصولات الکلی رقیق تولید می شود و در بسیاری از فرهنگ ها به عنوان چاشنی و نگهدارنده مورد استفاده قرار می گیرد. سرکه را می توان از انواع مایعات از جمله جو خام، برنج و آب سیب تهیه کرد؛ با این حال همانطور که از نام آن پیداست، احتمالا برای اولین بار از شراب تهیه شده، چون کلمه «سرکه» (Vinegar) از واژه قدیمی فرانسوی Vinaigre به معنی «شراب ترش» گرفته شده است.

سرکه در یک فرایند دو مرحله ای از یک ماده حاوی قند به دست می آید. مرحله اول تخمیر است که در آن قندها در هنگام عدم وجود اکسیژن توسط مخمرها شکسته می شوند تا الکل و دی اکسید کربن تولید کنند. در مرحله دوم، با اضافه شدن اکسیژن باکتری ها اسید آمینه، آب و سایر ترکیبات را تولید می کنند. 

در طول قرن ها و در سراسر جهان، طیف گسترده ای از سرکه، با رنگ ها و طعم های خاص خود ساخته شده است. امروزه، سرکه به یکی از چاشنی های مهم غذاهای اروپایی، آسیایی و سایر غذاهای سنتی جهان تبدیل شده و از آن در آشپزی (ساخت ترشیجات، سس وینگرت، سس سالاد و چاشنی ها)، طبابت، کشاورزی، باغبانی و نظافت استفاده می شود. سرکه های با کیفیت، مانند سرکه بالزامیک که در شهر مودنا واقع در ایتالیا تولید می شود، از طریق فرآیند تخمیر آهسته و در طی چندین سال با قرار گرفتن در بشکه های چوبی ساخته می شوند.

در این مقاله از دوشو می توانید به طور کامل با طرز تهیه سرکه بالزامیک سنتی آشنا شوید.

تولید صنعتی

اسید استیک هم به صورت مصنوعی و هم با تخمیر باکتریایی تولید می شود. امروزه روش بیولوژیکی تنها حدود ده درصد از تولید جهانی را به خود اختصاص می دهد، اما برای تولید سرکه همچنان مهم است، زیرا بسیاری از قوانین جهانی در خصوص سلامت مواد غذایی بیان می کنند که سرکه مورد استفاده در مواد غذایی باید منشا بیولوژیکی داشته باشد.

در بیشتر تاریخ بشر، اسید استیک از مایعاتی بدست می آمد که توسط استوباکتر تخمیر شده بودند. با این حال، عملکرد این باکتری تا سال ۱۸۵۸ شناخته نشده بود تا این که لویی پاستور در مقاله خود تحت عنوان «Etudes sur le Vinaigre» در مورد ساختار میکروبیولوژیکی سرکه توضیح داد.

تاریخچه سرکه

استوباکتر با دریافت اکسیژن کافی می تواند از انواع مواد غذایی حاوی الکل، سرکه تولید کند. سرکه معمولا از آب سیب، شراب، غلات تخمیر شده، مالت و برنج بدست می آید. اگر یک محلول الکلی رقیق حاوی استوباکتر در یک مکان گرم با گردش هوای مناسب قرار گیرد، طی چند ماه تبدیل به سرکه خواهد شد. روش های صنعتی تولید سرکه با تامین اکسیژن بیشتر برای باکتری ها، این روند را تسریع می کنند.

احتمالا نخستین سرکه ای که ایجاد شده، ناشی از خطایی در فرایند تولید شراب سازی بوده است؛ اگر آب انگور در دمای بیش از حد بالا تخمیر شود، استوباکتر روی فرایند تخمیری که به طور طبیعی در انگور رخ می دهد تاثیر می گذارد. 

حقیقت جالب

مدت زمان ماندگاری سرکه به دلیل ماهیت اسیدی که دارد، نامشخص است؛ یعنی سرکه نیاز به مواد نگهدارنده ندارد و لازم نیست آن را درون یخچال بگذارید.

موارد استفاده 

سرکه معمولا در تهیه مواد غذایی و چاشنی ها مورد استفاده قرار می گیرد، اما در کنار این ها کاربردهای دیگری هم دارد که در ادامه به چند نمونه از آن ها اشاره کرده ایم:

  • سفید کردن فنجان های چای و قهوه
  • از بین بردن بو
  • تمیز کردن حمام و سرویس های بهداشتی
  • پاک کردن لکه های فرش
  • از بین بردن کپک
  • تهیه پاک کننده ی ضد باکتری
  • نرم کردن پاها و خلاص شدن از بوی بد آن ها
  • از بین بردن علف های هرز
  • تمیز کردن ماکروفر

برای آشنایی با خواص سرکه انگور و طرز تهیه آن در منزل می توانید دو مقاله دیگر ما را مطالعه نمایید.

بیشتر بخوانید...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست