مویز چیست؟
مویز میوه ی خشک شده ی انگور است. مویز را می توان نوعی از کشمش به شمار آورد؛ کشمش هسته دار که کمی بزرگتر از میانگین اندازه ی کشمش ها است. در زبان انگلیسی به مویز currant می گویند. مویز یکی از قدیمی ترین انواع کشمش است. مویز از هزاران سال پیش زندگی بشر حضور داشته. در سال 75 بعد از میلاد مسیح پلینی (Peliny) از آن این طور یاد کرده: انگورِ کوچکِ آبدار با پوست ضخیم که خوشه های آن ها نیز کوچک است.
به همین خاطر بسیاری از اصطلاح کشمشِ مویز برای این نوع خشکبار استفاده می کنند. برخلاف کشمش که در رنگ های روشن هم وجود دارند، مویز اغلب به رنگ سیاه (یا نزدیک به سیاه) و سرخ است. در کشور ما نیز بیشتر مویز سیاه تولید می شود.
مویز چقدر کالری دارد؟
طبق تحقیقات USDA، هر 100 گرم مویز
انرژی کل: 296 کیلوکالری
آب: 16.57 گرم
پروتئین: 2.52 گرم
کربوهیدرات: 78.47 گرم
خواص و فواید مویز چیست؟
دانش امروزی تلاش بسیاری برای فهمیدن خواص مویز به کار برده است. در گذشته ها نیز از فواید مویز بسیار گفته اند.
همان طور که گفتیم مویز و کشمش شباهت بسیاری به یکدیگر دارند. این شباهت تنها به ظاهر محدود نمی شود بلکه در خواص آن ها نیز دیده می شود.
علاوه بر مطالعات علمی، در احادیث نیز مصرف این میوه ی خشک شده نیز توصیه شده است. حضرت محمد و امام صادق احادیثی در این زمینه دارند.
اهالی طب سنتی معتقدند که مویز دارای طبع گرم و خشک است.
مویز و آلزایمر
بر طبق گفته ی پزشکان و محققان مصرف روزانه مویز می تواند در جلوگیری به آلزایمر موثر باشد. آن ها پیشنهاد می کنند که روزانه مقداری مویز را در برنامه ی غذایی خود بگنجانیم. به خاطر شیرین موجود در آن، می تواند جایگزین سالم و مناسبی برای قند باشد.
ترکیب سیاه رنگ موجود در مویز را که آنتو سیانین می نامند، عامل جلوگیری از آلزایمر به شمار می آورند. به همین خاطر هرچه مویز سیاه تر باشد خاصیت ضد آلزایمری آن هم بیشتر است.
مویز در بارداری
یکی دیگر از مصارف پیشنهاد شده برای مویز در دوران بارداری است. به نظر می رسد که دلیل این امر به خاطر ویتامین های فراوان موجود در آن و مواد مغذی آن است. مصرف خوراکی های مقوی بر هوش و رشد جنین تاثیر می گذارد. در مویز ویتامین های A، B و E یافت می شود. همین طور مواد مغذی مانند کلسیم و پتاسیم و فسفر نیز در آن هست.
علاوه بر تاثیر مویز بر جنین، این میوه انرژی لازم برای مادران را در دوره ی بارداری تامین می کند. با کمی گشت و گذار در اینترنت مطالبی را پیدا می کنید که تاثیرات بی شماری را بر تمامی جوانب رشد و تقویت جنین و مادر ذکر کرده اند اما منابع معتبر علمی ای را برای آن نیاورده اند.
ما در مطلبی جداگانه به خواص و فواید مویز پرداختهایم که خواندن آن را برای آشنایی بیشترتان پیشنهاد میکنیم.
مطرحترین انواع مویز
اگر بخواهیم دربارهی همهی انواع مویز صحبت کنیم باید مطلبی بلند دربارهی آن بنویسیم. تنوع مویز به اندازهی تمام انواع انگور هاست. اما بگذارید کار را کمی سادهتر کنیم و در اینجا وارد جزییات نوشیم. مویز سیاه و مویز قرمز دو نوع پر طرفدار در کشورمان است. مویز سیاه همان مویزی است که بیشتر کاربرد آن برای مصارف خوراکی یا استفاده در شیرینیهاست. دانههای مویز سیاه گوشتی هستند و مزهی خوبی دارند. نوع دیگر، مویز قرمز است. این مدل بیشتر برای تهیهی نوشیدنیهای الکلی و غیرالکلی استفاده میشوند. شیرهانگور را هم از انگور قرمز میسازند.
برای آشنایی بیشتر با «مویز سیاه» این مطلب را بخوانید.
قیمت مویز
قیمت مویز در سال های گذشته روند افزایشی داشته است. در سال 97 به خاطر آسیب دیدن بسیاری از مزارع انگور در استان فارس و دیگر استان ها، قیمت مویز و دیگر مشتقات انگور تقریبا دو برابر شد. پیش بینی قیمت آن برای سال 98 نیز مشابه سال گذشته است. با این حال باید تا فصل برداشت انگور که از اواسط مردادماه شروع می شود صبر کرد.
3 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
[…] شراب، مربا، ژله و نوشیدنی انگور استفاده ی زیادی می شود. مویز یکی دیگر از مشتقات این نوع انگور است. در زیر درباره ی […]
[…] مویز: مویز میوه ی خشک شده ی انگور است. مویز را می توان نوعی از کشمش به شمار آورد؛ کشمش هسته دار که کمی بزرگتر از میانگین اندازه ی کشمش ها است. در زبان انگلیسی به مویز currant می گویند. مویز یکی از قدیمی ترین انواع کشمش است. مویز از هزاران سال پیش زندگی بشر حضور داشته. در سال ۷۵ بعد از میلاد مسیح پلینی (Peliny) از آن این طور یاد کرده: انگورِ کوچکِ آبدار با پوست ضخیم که خوشه های آن ها نیز کوچک است. […]
[…] مویز نوعی میوه ی خشک شده ی کوچک است که از انواع مختلف انگور بی دانه درست می شود، مصارف مختلفی دارد و در اصل متعلق به حوضه مدیترانه است، اما امروزه به طور گسترده در کالیفرنیا و بسیاری از نقاط دیگر دنیا نیز تولید می شود. مویز سیاه نسبت به سایر مویزها کمی کوچکتر و ترش تر است و طبق تحقیقات انجام شده سرشار از آنتی اکسیدان ها، از جمله آنتو سیانیدین ها و اسیدهای فنولیک است. […]