وضعیت تولید انگور و جایگاه ایران در دنیا
تولید انگور در دنیا رقم خیلی بزرگی است. هر سال بیش از ۷۲ میلیون تن انگور در دنیا تولید میشود. هروقت صحبت از تولید محصولات کشاورزی میشود نام دو کشور چین و آمریکا را در همان بالای لیست می توان دید. برای انگور هم وضع به همین صورت است. چین اول و آمریکا دوم. بعد از این دو، نوبت به کشورهای قارهی اروپا میرسد. یعنی ایتالیا و فرانسه و اسپانیا. و اما در خاورمیانه، ترکیه و سپس ایران بزرگترین تولید کنندههای انگور هستند. متاسفانه طبق آخرین آمار رتبهی ایران در دنیا از زیر ۱۰ به بالای ۱۰ رفته است و الان دوازدهمین تولید کننده انگور در دنیاست.
لیست رتبه بندی تولید انگور براساس کشورها را میتوانید از اینجا ببینید.
تقریبا ۸۰۰۰۰ کیلومتر مربع از زمینهای جهان زیر کشت انگور است. از این مقدار، بیشترین انگوری که کاشته شده است، انگور مدل Sultana (با مساحت کشت ۳۶۰۰ کیلومتر مربع) است. بنا به آمار سازمان جهاد کشاورزی، کشورمان ایران هم بیش از ۲۹۰ هزار هکتار زمین زیر کشت انگور دارد. در بین استانهای کشور، فارس بیشترین سطح زیر کشت بارور را دارد.
به نظر شما این همه انگور صرف چه چیزهایی میشود؟
استفادههای انسان از انگور
درخت انگور جان سخت است و از شرایط بد آب و هوایی خودش را سالم بیرون میکشد. همین یکی از دلایلی است که از خیلی وقت پیش و از همان اوایل دوران تمدن کشاورزی، بین مردم محبوب شد و کاشت آن رواج گرفت. چیزی در حدود ده هزار سال پیش. این همراهی انسان و انگور به مرور دوستانهتر و مهربانانهتر هم شد. وقتی انسان متوجه شد که میوهی انگور به مرور تبدیل به نوعی نوشیدنی مست کننده میشود، از شادی در پوست خود نمیگنجید.
پس کاملا طبیعی است که چیزی بیش از ۷۰ درصد انگور تولیدی جهان برای ساخت شراب استفاده می شود. سالانه بیش از ۷/۲ تریلیون گالن شراب تولید می شود.
ناگفته پیداست که در حال حاظر تولید شراب در کشورمان غیرقانونی است. جالب است که حدود صد سال پیش در آمریکا هم قانون ممنوعیت مشروبات الکلی وضع شد که البته دوام چندانی نداشت و شکست خورد.
از انگورهایی که شراب نمیشوند، ۲۷ درصدشان را به صورت میوه تازه مصرف میکنیم (تازهخواری). دو درصد هم صرف درست کردن کشمش و مویز میشود.
چندتا از استفادههای دیگر…
به خاطر مواد مغذی و پروتئینهایی که در قسمت های مختلف انگور مثل پوسته و هسته وجود دارد، از آن در ساخت محصولات آرایشی و بهداشتی مثل شامپو و کرمهای مرطوب کنندهی پوست استفاده میشود. حتی از شراب انگور هم در تهیه محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده می شود.
بخش زیادی از میوهی انگور را قند و ترشی تشکیل داده است. آشپزها از انگور در درست کردن خوراکیهای خوشمزه مثل کروستینی گرفته تا انواع سالادها استفاده میکنند.
شیره انگور، مویز، کشمش، روغن هسته انگور، برگ انگور و چند چیز دیگر از انگور و درخت انگور بهدست میآیند که هرکدامشان استفادههای ویژهی خودشان را دارند. در انتهای همین مقاله، به صورت مختصر به آنها پرداختهایم.
کاشت انگور
درخت انگور، مو (تلفظ: مُؤ) نامیده میشود. بوته مو را میتوان روی زمین یا در حال تکیه بر چیزی بالاتر از خاک و زمین قرار داد. از در روشهای مدرن باغداری از انواع داربست برای نگه داری بوته استفاده میشود. درخت انگور بعد از چهار سال به اصطلاح بار میآورد و در ده سالگی بار آن کامل خواهد شد. یک بوته میتواند تا چند ده سال عمر کند و بیش از دویست کیلو انگور بدهد.
اگر قصد کاشت و پرورش انگور را دارید به این قسمت در وبسایت ما سر بزنید.
انگور را کجاها میکارند؟
درخت انگور در تمام مناطق معتدل جهان و حتی نیم گرمسیر میروید. البته در مناطقی که حداکثر دمای آن بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد و حداقل آن کمتر از ۱۵ درجه زیر صفر نباشد بهتر رشد میکند. بهترین شرایط آب و هوایی لازم برای انگورهای موجود در ایران، تابستان های نسبتا گرم، زمستانهای نه خیلی سرد و رطوبت پایین است.
کاشت و پرورش درخت انگور در ایران محدود به قسمت خاصی نیست. تقریبا در بیشتر مناطق کشورمان انگور تولید میشود. اما مهمترین استانها فارس، خراسان، قزوین، آذربایجان و همدان هستند. سالانه به طور متوسط هر هکتار از موستانهای ایران (باغهای انگور) ۱۲ تن انگور میدهد.
از نظر نوع آبیاری، بیشتر از ۹۰ درصد درختهای انگور در ایران از نوع آبی هستند.
مدلهای انگوری که در ایران کشت می شوند
کندری – شاهرودی (قرمز یا زمستانی) – یاقوتی قرمز – یاقوتی سفید – فخری – عسگری – مهدی خانی – بی دانه – بی دانه قرمز – مهره – شانی – ریش بابا – کشمشی یا سلطانی – روچه قرمز – روچه سفید – سنگک – امیری – لعل – حاجی عباسی – چشم گاوی – قندهاری – مایه میش – غلامی – شست عروس چیرکینک بستک – صاحبی – نباتی – شاهانی – یزدانی – مراغهای – خلیلی – گوهر – لعل حسینی – دم خروسی – رازقی شیرازی – الوان – شصت عروسان – نارا – مادر و بچه – مسکه – گزنهای – ملائی – مثقالی – ورچهای – ابی – الفی سیاه – لوغن – شاماما – سنگونک – علنی – رویال سبز – والنسیا – دیشویی – سرخ خلیلی
درباره میوه انگور
انگورها یا دانهدار اند یا بیدانه. رنگ، شکل، مزه، میزان قند و ترشی در مدلهای گوناگون آنها متفاوت است. انگورها در رنگهای زرد، سیز، سفید، قرمز یا سیاه وجود دارند.
در این سال های اخیر که آگاهی و دانش روز به روز راحتتر و سریعتر در بین مردم دست به دست میشود، توجه به چیزهایی مثل کالری و پروتئین مواد غذایی اهمیت زیادی پیدا کرده است. در ادامه از اینها میگوییم.
انگور؛ میوهای مغذی و پرخاصیت
انگور دارای ویتامین های B2، B1، B3، B5، B6، B9، E، C و K است. همینطور موادی مثل کلسیم، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، پتاسیم، سدیم و روی در این میوه وجود دارد. فلوراید یکی دیگر از موادی است که در این میوه پیدا میشود.
براساس سازمان کشاورزی آمریکا، وضعیت ارزش غذایی انگور به این صورت است:
در هر فنجان انگور سبز یا قرمز(۱۵۱ گرم)
۱۰۴ کیلوکالری
۱۲۱ گرم آب
۱/۰۹ گرم پروتئین
۰/۲۴ گرم چربی
۲۷/۳۳ گرم کربوهیدرات (۲۳/۳۷ گرم شکر)
۱/۴ گرم فیبر
۲۸۸ میلی گرم پتاسیم
۱۵ میلی گرم کلسیم
۰/۵۴ گرم آهن
۱۱ میلی گرم منیزیم
۳۰ میلی گرم فسفر
۳ میلی گرم فسفر
۰/۱۱ میلی گرم روی
۴/۸ میلی گرم ویتامین C
۲۲ میکروگرم ویتامین K
۳ میکروگرم فولیک اسید
نکتههایی درباره مصرف و نگهداری میوه انگور
بهتر است میوه را دقیقاً پیش از مصرف بشوییم و آبکشی کنیم (زیرا اگر آن را بشوییم و داخل یخچال یا و… نگهداریم زودتر خراب میشود، دلیل آن پاک شدن گرد و غبار اصلی روی این محصول است). این کار باعث نگهداری طولانیتر این میوه میشود. برای نگه داری طولانی مدت در فریزر انگورهایی را انتخاب کنید که نسبت به لمس مقاوم باشند و چین و چروک نداشته باشند.
زیاده روی نکنید اگر…
اگر که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنید باید قبل از مصرف زیاد با پزشک خود مشورت کنید.
استفاده زیاد پتاسیم می تواند برای کسانی که کلیه ضعیف دارند مضر باشد.
اگرچه انجمن دیابت آمریکا مصرف انگور را به مبتلایان به دیابت توصیه می کند. با این حال بهتر است که اگر دیابت دارید در مصرف آن زیاده روی نکنید.
میوه ی انگور خواص بی شماری دارد. به مقاله ی خواص انگور سر بزنید تا درباره ی خواص آن بیشتر بدانید.
چه چیزهایی از انگور درست میکنیم؟
کشمش: کشمش ها انواع مختلفی دارند که براساس نوع انگور و طرز تهیه آن دسته بندی می شوند. کشمش ها در رنگ های مختلف از جمله سبز، سیاه، قهوه ای، آبی، بنفش و زرد وجود دارند. بعضی از این کشمش ها را برای آشپزی استفاده می کنند و بعضی دیگر به عنوان تنقلات مصرف می شود.
مویز: مویز میوه ی خشک شده ی انگور است. مویز را می توان نوعی از کشمش به شمار آورد؛ کشمش هسته دار که کمی بزرگتر از میانگین اندازه ی کشمش ها است. در زبان انگلیسی به مویز currant می گویند. مویز یکی از قدیمی ترین انواع کشمش است. مویز از هزاران سال پیش زندگی بشر حضور داشته. در سال ۷۵ بعد از میلاد مسیح پلینی (Peliny) از آن این طور یاد کرده: انگورِ کوچکِ آبدار با پوست ضخیم که خوشه های آن ها نیز کوچک است.
شیره انگور: شیره از هزاران سال پیش چاشنی و در بعضی مواقع غذای اصلی مردم ناحیه های کوهستانی بوده است. انگور و مشتقات آن با فرهنگ این مردم عجین شده است. در صبحانه هایشان شیره انگور و دانه های کنجد را جای داده اند که یکی از مغذی ترین ترکیب هاست.
روغن هسته انگور: میوه انگور از بخش های مختلفی ساخته شده است؛ پوسته، گوشت، هسته. هر کدام از این ها از مواد مختلفی تشکیل شده اند که خواص و ویژگی های مختص به خود را دارند. هسته انگور به انگلیسی Grape Seed گفته میشود. در این مطلب به هسته پرداخته ایم. خواص آن را شرح داده ایم و گفته ایم که چه کاربردهایی دارند.
سرکه انگور: سرکه مایعی است که از تخمیر میوه به دست می آید. سرکه انگور به انگلیسی grape vinegar نامیده می شود. برای تهیه آن اول مقداری انگور شسته و پاک شده را درون ظرفی ریخته و به آن آب اضافه می کنیم. بعد از گذشت چند روز، کمی نمک هم برای جلوگیری از فساد درون اش می ریزیم. عملیات تخمیر کم کم شروع می شود و مایع ترش مزهای به دست می آید که همان سرکه انگور است.
برگ انگور: برگ های این گیاه را احتمالا همه ی ما دیده ایم. رنگ سبز دارند و پهن اند. رگه ها نازکی ساختار برگ را شکل داده است. در فرهنگ های مختلف از این برگهها در آشپزی هایشان استفاده می کنند.
آب، ژله، مربا و شراب از دیگر مشتقات انگورند.
نوشتهها و مطالب فراوانی را میتوانید در نشریه ما یا همان وبلاگمان ببینید و بخوانید.
15 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
[…] انگور میوه ای است با خواص بسیار. میوه ها یکی از غنی ترین منابع ویتامین هستند. انسان ها در طی هزاران سال تکامل خود از میوه ها تغذیه می کرده اند. سیستم گوارشی او نیز برای هضم میوه ها تکامل یافته است. به همین خاطر است که نمی توانیم مانند حیوان های گوشت خوار، گوشت را بدون پختن بخوریم. […]
[…] به انسولین در بدن کمک می کند. ماده ای به نام Pterostilbene در انگورها یافت می شود که به کاهش میزان قند موجود در خون کمک می […]
[…] vinegar نامیده می شود. برای تهیه سرکه انگور ابتدا مقداری انگور شسته و پاک شده را درون ظرفی ریخته و به آن آب اضافه می […]
[…] میوه انگور از بخش های مختلفی ساخته شده است؛ پوسته، گوشت، هسته. هر کدام از این ها از مواد مختلفی تشکیل شده اند که خواص و ویژگی های مختص به خود را دارند. هسته انگور به انگلیسی Grape Seed خوانده می شود. در این مطلب به هسته پرداخته ایم. خواص آن را شرح داده ایم و گفته ایم که چه کاربردهایی دارند. […]
[…] استفاده ی زیادی می شود. مویز یکی دیگر از مشتقات این نوع انگور است. در زیر درباره ی بعضی از ویژگی ها و خواص انگور قرمز […]
[…] انگور به عوامل متعددی وابسته است و نمی توان آن را به طور قطعی […]
[…] در محله مان خرید می کردم. آنجا اولین جایی بود که ترشی انگور را دیدم و این ایده به ذهنم رسید که ترشی انگور می تواند […]
[…] ی انگور برای بسیاری از بیماری ها مفید […]
[…] در اطرافتان تاکستان هست یا در حیاط خانه تان درخت انگور پرورش می دهید، پس یک گنج خوشمزه و پرخاصیت دارید. برگ های […]
[…] که از طریق جداسازی، خشک کردن و خمیر کردن هسته های تلخ انگور بدست می […]
[…] اما هیچکدام نمی توانند از نظر حجم تولید در جهان با انگور رقابت کنند. کاربردهای متفاوت انگور و وجود کشورهای […]
[…] انگور دسر ساده و خوشمزه ایست که برای درست کردن آن به انگور، شکر و پکتین میوه (ژلاتین گیاهی) نیاز دارید. اگر تا به […]
[…] هسته انگور از هسته های انگور به جا مانده از فرایند شراب سازی بدست می […]
[…] تمام انگور ها دانه داشتند. از این انگور ها برای تولید کشمش استفاده […]
[…] شما برای کاشت انگور چیست؟ می خواهید میوه آن را مصرف کنید، با آن مربا درست […]