مویز سیاه چیست و چرا باید در رژیم غذایی ما حضور داشته باشد؟

مویز سیاه چیست

چیپس و پفک و شیرینی های بسته بندی شده یکی از بدترین عادت های غذایی است که ما مردم شهری به آن دچار شده ایم. اما همیشه می توان عادت های بد را کنار گذاشت. استفاده از میوه های خشک شده مثل مویز سیاه به عنوان میان وعده می تواند ما را به مسیر سلامتی و تندرستی برگرداند. در این مطلب درباره ی این خوراکی سالم و خوشمزه و فواید و خواص آن صحبت می کنیم.

مویز سیاه چیست؟

به طور کلی همه ی مویزها از خشک کردن انگور به دست می آیند. همان طور که از اسم آن مشخص است، مویز سیاه نیز خشک شده ی انگور سیاه است. این خشکبار خوشمزه از گران ترین انواع مویز است. طعم، رنگ و کیفیت دانه های آن باعث شده که در پذیرایی ها و مصارف خوراکی بیشترین مصرف را نسبت به دیگر انواع مویز داشته باشد.

آیا مویز سیاه برای سلامتی مفید است؟

این میوه ی خشک شده یکی از سالم ترین مواد غذایی است که می توانید آن را در رژیم غذایی خودتان جا دهید و خواص و فواید آن بهره ببرید. آن ها مقدار زیادی قند طبیعی مثل گلوکز و فروکتوز را در خود دارند که می تواند باعث تامین انرژی مورد نیاز بدن شده و احساس گرسنگی را از بین ببرند. این دانه های خوراکی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند. در ادامه از خواص جالب مویز سیاه برایتان می گوییم. اما اول نگاهی بیندازیم به ارزش غذایی آن:

ارزش غذایی در ۱۰۰ گرم مویز سیاه

(با استناد به USDA)

  • انرژی: ۲۰۰ کیلو کالری
  • آب: ۱۵.۵ گرم
  • کربوهیدرات: ۷۹.۳ گرم
  • فیبر: ۴.۵ گرم
  • پروتئین: ۳.۳ گرم
  • چربی: ۰.۲۵ گرم
  • شکر: ۶۵.۲ گرم
  • پتاسیم: ۷۴۴ میلی گرم
  • سدیم: ۱۲ میلی گرم
  • ویتامین های ,K, B12, A, C و B6
  • کلسیم: ۶۲ میلی گرم
  •  آهن: ۱.۷۹ میلی گرم
  • منیزیم: ۳۶ میلی گرم
  • فسفر: ۹۸ میلی گرم
  • سدیم: ۲۶ میلی گرم

خواص و فواید مویز سیاه

خلاصی از شر یبوست

در هنگام مصرف، مویز متورم می شود زیرا فیبر موجود در آن به شکل خشک شده است، که به دلیل واکنش با مایعات طبیعی بدن شروع به پف کردن می کند. این باعث حجیم شدن مواد غذایی که از طریق روده در حال حرکت است می شود و درنهایت به تسکین یبوست کمک می کند. نوع فیبر موجود در مویز ساه فیبر نامحلول است که آب را به خود جذب می کند و از این طریق حجم می گیرد. علاوه بر کاهش یبوست، مویز همچنین می تواند با کاهش آب مدفوع، اسهال را برطرف کند.

پیشگیری از سرطان

مویز سیاه دارای مقادیر زیادی کاتچین(catechin) است که آنتی اکسیدان های پلی فنولیک (polyphenolic) موجود در خون هستند. آنتی اکسیدان ها رادیکال های آزاد را که در بدن شناور می شوند را تخریب می کنند. رادیکال های آزاد یکی از عوامل اصلی و اساسی است در رشد خودبخودی سلول های سرطانی هستند. بنابراین، با استفاده از مویز سیاه در رژیم غذایی خود و افزایش سطح آنتی اکسیدان های قدرتمند در بدن خود، می توانید از شکل گیری سرطان جلوگیری کنید. یا اگر قبلاً تعدادی از این سلول های کشنده در بدن تان ایجاد شده، پیشرفت آن را کند کنید.

رهایی از فشار خون بالا

بسیاری از مواد مغذی موجود در مویز مفید هستند. اما متخصصان معتقدند که مقدار زیاد پتاسیم موجود در آن است که به این بیماری کمک می کند. پتاسیم روشی مناسب برای کاهش تنش عروق خونی و کاهش فشار خون است. همچنین تصور می شود که فیبر غذایی موجود در مویز سیاه روی بیوشیمی عروق خونی و کاهش سفتی آن ها تاثیر می گذارد و همین امر باعث کاهش فشار خون می شود.

دیابت

برخلاف تصور عموم مردم، در تعدادی از تحقیقات نشان داده شده است که مویز باعث کاهش پاسخ انسولین پس از مصرف می شود. به این معنی که بعد از خوردن وعده غذایی، مویز سیاه می تواند به کنترل سطح انسولین کمک کند. باعث حفظ تعادل میزان جذب قند توسط بدن می شود و آن را یکنواخت تر و پایدار می کند. احتمال عوارض را در کسانی که از هر دو نوع عمده دیابت رنج می برند کاهش می دهد. همچنین به تنظیم ترشح لپتین و گرلین (leptin and ghrelin) کمک می کند. این هورمون ها به بدن می گویند که گرسنه است یا سیر. با کنترل این هورمون ها، افرادی که مویز سیاه می خورند می توانند شانس خود را برای حفظ یک رژیم غذایی سالم بیشتر کنند و از پرخوری جلوگیری کنند. که این زندگی با دیابت را قابل تحمل تر می کند!

کم خونی

مویز حاوی مقدار قابل توجهی آهن است که به طور مستقیم به درمان کم خونی کمک می کند. همچنین حاوی بسیاری از ویتامین های خانواده ی B است که برای تشکیل خون جدید ضروری هستند. مقدار بالای مس موجود در مویز سیاه به شکل گیری گلبول های قرمز نیز کمک می کند.

تب

گیاهان دارویی فنولیک، که به دلیل خاصیت میکروب کش، آنتی بیوتیک ها و آنتی اکسیدان هایشان به خوبی شناخته شده اند، به میزان قابل توجهی در مویز وجود دارند. آن ها با مبارزه با عفونت های ویروسی و باکتریایی می توانند به درمان تب ها کمک کنند.

مراقبت از چشم

همانطور که قبل تر هم گفتیم مویز سیاه حاوی مواد مغذی پلی فنولیک است که خاصیت آنتی اکسیدانی دارد. این گیاهان دارویی برای سلامتی چشم بسیار مفید هستند. زیرا در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد (اکسیدان) که منجر به تضعیف بینایی (به خاطر بالا رفتن سن) می شود از چشمان محافظت می کنند. علاوه بر خصوصیات آنتی اکسیدانی، این میوه ی خشک شده حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین A ، A-Beta کاروتن و A-کاروتنوئید است که همگی برای سلامتی چشم ضروری هستند.

میل جنسی را بهبود بخشید

مویز سیاه را از دیرباز برای خاصیت آن در تحریک میل جنسی و برانگیختگی می شناسند. در درجه اول به دلیل وجود اسید آمینه به نام آرژنین (Arginine)، که در درمان اختلالات نعوظ مفید است. آرژنین همچنین سطح تحرک اسپرم را افزایش می دهد، که می تواند در هنگام انجام رابطه جنسی احتمال ابتلا به بارداری را بیشتر می کند. در کشور هندوستان رایج است که عروس و داماد هر کدام یک لیوان شیر که با مویز جوشانده شده و در آن زعفران ریخته شده است را در شب عروسی خود بنوشند. همچنین برای کسانی که از مشکلات استقامتی جنسی رنج می برند توصیه می شود به طور مرتب از مویز سیاه استفاده کنند.

سلامت استخوان را بهبود می بخشد

کلسیم که عنصر اصلی در استخوان های ماست، در مویز سیاه نیز وجود دارد. این میوه های خشک یکی از بهترین منابع بورون (Boron) که نوعی ریز مغذی است، هستند. برای کسانی از شما که نمی دانید، یک ریز مغذی ماده ای است که نسبت به دیگر مواد مغذی مقادیر خیلی کمی از آن برای بدن لازم است. بورون برای شکل گیری مناسب استخوان و جذب موثر کلسیم حیاتی است. بورون به ویژه در جلوگیری از پوکی استخوان ناشی از یائسگی در زنان مفید است. پتاسیم یکی دیگر از مواد مغذی مهم موجود در مویز سیاه است که می تواند به تقویت استخوان ها و تقویت رشد استخوان کمک کند و از این طریق احتمال ابتلا به پوکی استخوان را در همه افراد کاهش دهد.

مویز سیاه در زمان بارداری

ما در زمان بارداری حساسیت بیشتری روی چیزهایی که می خوریم داریم. این حس مسئولیت پذیری از اولین حس های مادرانه است که شکل می گیرد. برای این که جنین بهترین تغذیه را داشته باشد بهتر است که با پزشک تان مشورت کنید. معمولا پزشک ها توصیه می کنند که میوه های خشک شده را در رژیم غذایی مان جا بدهیم. مویز سیاه نیز یکی از این میوه هاست. می توان آن را به صورت عادی خورد یا این که شب آن را در یک لیوان آب خیساند و صبح آن ها را خورد. آب آن هم مقوی است.

به طور کلی در زمان بارداری مادر نیاز به انرژی بسیاری دارد. مصرف این میوه خشک به تامین انرژی بدن مادر کمک می کند. از طرفی بارداری باعث کاهش استحکام استخوان مادر می شود. همان طور که در بالا گفتیم پتاسیم و کلسیمی که در مویز سیاه وجود دارد به تقویت استخوان ها کمک می کند. و از پوکی استخوان جلوگیری می کند. 

چیپس و پفک و شیرینی های بسته بندی شده یکی از بدترین عادت های غذایی است که ما مردم شهری به آن دچار شده ایم. اما همیشه می توان عادت های بد را کنار گذاشت. استفاده از میوه های خشک شده مثل مویز سیاه به عنوان میان وعده می تواند ما را به مسیر سلامتی و تندرستی برگرداند. در این مطلب درباره ی این خوراکی سالم و خوشمزه و فواید و خواص آن صحبت می کنیم.

مویز سیاه چیست؟

به طور کلی همه ی مویزها از خشک کردن انگور به دست می آیند. همان طور که از اسم آن مشخص است، مویز سیاه نیز خشک شده ی انگور سیاه است. این خشکبار خوشمزه از گران ترین انواع مویز است. طعم، رنگ و کیفیت دانه های آن باعث شده که در پذیرایی ها و مصارف خوراکی بیشترین مصرف را نسبت به دیگر انواع مویز داشته باشد.

آیا مویز سیاه برای سلامتی مفید است؟

این میوه ی خشک شده یکی از سالم ترین مواد غذایی است که می توانید آن را در رژیم غذایی خودتان جا دهید و خواص و فواید آن بهره ببرید. آن ها مقدار زیادی قند طبیعی مثل گلوکز و فروکتوز را در خود دارند که می تواند باعث تامین انرژی مورد نیاز بدن شده و احساس گرسنگی را از بین ببرند. این دانه های خوراکی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کنند. در ادامه از خواص جالب مویز سیاه برایتان می گوییم. اما اول نگاهی بیندازیم به ارزش غذایی آن:

ارزش غذایی در ۱۰۰ گرم مویز سیاه

(با استناد به USDA)

  • انرژی: ۲۰۰ کیلو کالری
  • آب: ۱۵.۵ گرم
  • کربوهیدرات: ۷۹.۳ گرم
  • فیبر: ۴.۵ گرم
  • پروتئین: ۳.۳ گرم
  • چربی: ۰.۲۵ گرم
  • شکر: ۶۵.۲ گرم
  • پتاسیم: ۷۴۴ میلی گرم
  • سدیم: ۱۲ میلی گرم
  • ویتامین های ,K, B12, A, C و B6
  • کلسیم: ۶۲ میلی گرم
  •  آهن: ۱.۷۹ میلی گرم
  • منیزیم: ۳۶ میلی گرم
  • فسفر: ۹۸ میلی گرم
  • سدیم: ۲۶ میلی گرم

خواص و فواید مویز سیاه

خلاصی از شر یبوست

در هنگام مصرف، مویز متورم می شود زیرا فیبر موجود در آن به شکل خشک شده است، که به دلیل واکنش با مایعات طبیعی بدن شروع به پف کردن می کند. این باعث حجیم شدن مواد غذایی که از طریق روده در حال حرکت است می شود و درنهایت به تسکین یبوست کمک می کند. نوع فیبر موجود در مویز ساه فیبر نامحلول است که آب را به خود جذب می کند و از این طریق حجم می گیرد. علاوه بر کاهش یبوست، مویز همچنین می تواند با کاهش آب مدفوع، اسهال را برطرف کند.

پیشگیری از سرطان

مویز سیاه دارای مقادیر زیادی کاتچین(catechin) است که آنتی اکسیدان های پلی فنولیک (polyphenolic) موجود در خون هستند. آنتی اکسیدان ها رادیکال های آزاد را که در بدن شناور می شوند را تخریب می کنند. رادیکال های آزاد یکی از عوامل اصلی و اساسی است در رشد خودبخودی سلول های سرطانی هستند. بنابراین، با استفاده از مویز سیاه در رژیم غذایی خود و افزایش سطح آنتی اکسیدان های قدرتمند در بدن خود، می توانید از شکل گیری سرطان جلوگیری کنید. یا اگر قبلاً تعدادی از این سلول های کشنده در بدن تان ایجاد شده، پیشرفت آن را کند کنید.

رهایی از فشار خون بالا

بسیاری از مواد مغذی موجود در مویز مفید هستند. اما متخصصان معتقدند که مقدار زیاد پتاسیم موجود در آن است که به این بیماری کمک می کند. پتاسیم روشی مناسب برای کاهش تنش عروق خونی و کاهش فشار خون است. همچنین تصور می شود که فیبر غذایی موجود در مویز سیاه روی بیوشیمی عروق خونی و کاهش سفتی آن ها تاثیر می گذارد و همین امر باعث کاهش فشار خون می شود.

دیابت

برخلاف تصور عموم مردم، در تعدادی از تحقیقات نشان داده شده است که مویز باعث کاهش پاسخ انسولین پس از مصرف می شود. به این معنی که بعد از خوردن وعده غذایی، مویز سیاه می تواند به کنترل سطح انسولین کمک کند. باعث حفظ تعادل میزان جذب قند توسط بدن می شود و آن را یکنواخت تر و پایدار می کند. احتمال عوارض را در کسانی که از هر دو نوع عمده دیابت رنج می برند کاهش می دهد. همچنین به تنظیم ترشح لپتین و گرلین (leptin and ghrelin) کمک می کند. این هورمون ها به بدن می گویند که گرسنه است یا سیر. با کنترل این هورمون ها، افرادی که مویز سیاه می خورند می توانند شانس خود را برای حفظ یک رژیم غذایی سالم بیشتر کنند و از پرخوری جلوگیری کنند. که این زندگی با دیابت را قابل تحمل تر می کند!

کم خونی

مویز حاوی مقدار قابل توجهی آهن است که به طور مستقیم به درمان کم خونی کمک می کند. همچنین حاوی بسیاری از ویتامین های خانواده ی B است که برای تشکیل خون جدید ضروری هستند. مقدار بالای مس موجود در مویز سیاه به شکل گیری گلبول های قرمز نیز کمک می کند.

تب

گیاهان دارویی فنولیک، که به دلیل خاصیت میکروب کش، آنتی بیوتیک ها و آنتی اکسیدان هایشان به خوبی شناخته شده اند، به میزان قابل توجهی در مویز وجود دارند. آن ها با مبارزه با عفونت های ویروسی و باکتریایی می توانند به درمان تب ها کمک کنند.

مراقبت از چشم

همانطور که قبل تر هم گفتیم مویز سیاه حاوی مواد مغذی پلی فنولیک است که خاصیت آنتی اکسیدانی دارد. این گیاهان دارویی برای سلامتی چشم بسیار مفید هستند. زیرا در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد (اکسیدان) که منجر به تضعیف بینایی (به خاطر بالا رفتن سن) می شود از چشمان محافظت می کنند. علاوه بر خصوصیات آنتی اکسیدانی، این میوه ی خشک شده حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین A ، A-Beta کاروتن و A-کاروتنوئید است که همگی برای سلامتی چشم ضروری هستند.

میل جنسی را بهبود بخشید

مویز سیاه را از دیرباز برای خاصیت آن در تحریک میل جنسی و برانگیختگی می شناسند. در درجه اول به دلیل وجود اسید آمینه به نام آرژنین (Arginine)، که در درمان اختلالات نعوظ مفید است. آرژنین همچنین سطح تحرک اسپرم را افزایش می دهد، که می تواند در هنگام انجام رابطه جنسی احتمال ابتلا به بارداری را بیشتر می کند. در کشور هندوستان رایج است که عروس و داماد هر کدام یک لیوان شیر که با مویز جوشانده شده و در آن زعفران ریخته شده است را در شب عروسی خود بنوشند. همچنین برای کسانی که از مشکلات استقامتی جنسی رنج می برند توصیه می شود به طور مرتب از مویز سیاه استفاده کنند.

سلامت استخوان را بهبود می بخشد

کلسیم که عنصر اصلی در استخوان های ماست، در مویز سیاه نیز وجود دارد. این میوه های خشک یکی از بهترین منابع بورون (Boron) که نوعی ریز مغذی است، هستند. برای کسانی از شما که نمی دانید، یک ریز مغذی ماده ای است که نسبت به دیگر مواد مغذی مقادیر خیلی کمی از آن برای بدن لازم است. بورون برای شکل گیری مناسب استخوان و جذب موثر کلسیم حیاتی است. بورون به ویژه در جلوگیری از پوکی استخوان ناشی از یائسگی در زنان مفید است. پتاسیم یکی دیگر از مواد مغذی مهم موجود در مویز سیاه است که می تواند به تقویت استخوان ها و تقویت رشد استخوان کمک کند و از این طریق احتمال ابتلا به پوکی استخوان را در همه افراد کاهش دهد.

مویز سیاه در زمان بارداری

ما در زمان بارداری حساسیت بیشتری روی چیزهایی که می خوریم داریم. این حس مسئولیت پذیری از اولین حس های مادرانه است که شکل می گیرد. برای این که جنین بهترین تغذیه را داشته باشد بهتر است که با پزشک تان مشورت کنید. معمولا پزشک ها توصیه می کنند که میوه های خشک شده را در رژیم غذایی مان جا بدهیم. مویز سیاه نیز یکی از این میوه هاست. می توان آن را به صورت عادی خورد یا این که شب آن را در یک لیوان آب خیساند و صبح آن ها را خورد. آب آن هم مقوی است.

به طور کلی در زمان بارداری مادر نیاز به انرژی بسیاری دارد. مصرف این میوه خشک به تامین انرژی بدن مادر کمک می کند. از طرفی بارداری باعث کاهش استحکام استخوان مادر می شود. همان طور که در بالا گفتیم پتاسیم و کلسیمی که در مویز سیاه وجود دارد به تقویت استخوان ها کمک می کند. و از پوکی استخوان جلوگیری می کند. 

بیشتر بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست