عصاره هسته انگور نوعی مکمل غذایی طبیعی است که از طریق جداسازی، خشک کردن و خمیر کردن هسته های تلخ انگور بدست می آید.
هسته های انگور سرشار از آنتی اکسیدان ها، از جمله اسید فنولیک، آنتوسیانین ها، فلاونوئیدها و پروآنتوسیانیدین های الیگومری کمپلکس (OPC) هستند. در حقیقت، عصاره هسته انگور یکی از منابع شناخته شده ی پروآنتوسیانیدین هاست و به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان زیاد می تواند از بدن در برابر استرس اکسیداتیو، آسیب بافتی و التهاب محافظت کرده و از بروز بیماری جلوگیری نماید.
اکنون با 10 مورد از خواص اثبات شده و علمی عصاره هسته انگور آشنا می شویم:
1. فشار خون را کاهش می دهد
مطالعات متعددی در خصوص تاثیر عصاره هسته انگور بر فشار خون بالا انجام شده است. 16 مطالعه روی 810 فرد مبتلا به فشار خون بالا و افرادی که در معرض خطر ابتلا به فشار خون بودند صورت گرفت تا میزان تاثیر عصاره هسته انگور بر فشار خون بررسی گردد.
آنها دریافتند که مصرف 100 تا 2000 میلی گرم عصاره هسته انگور در روز می تواند به طور قابل توجهی فشار خون سیستولیک (بالاترین فشار) را حدود 6.08 میلی متر جیوه و فشار خون دیاستولیک (پایین ترین فشار) را 2.8 میلی متر جیوه کاهش دهد.
افراد زیر 50 سال، که چاق بودند یا اختلالات متابولیکی داشتند، بیشترین پیشرفت را نشان دادند. استفاده روزانه از دوزهای پایین یعنی 100 تا 800 میلی گرم به مدت 8 تا 16 هفته تاثیر بیشتری نسبت به مصرف یک دوز 800 میلی گرمی یا بیشتر داشت. مطالعه دیگری بر روی 29 بزرگسال مبتلا به فشار خون بالا انجام شد و نشان داد که مصرف روزانه 300 میلی گرم از این عصاره پس از شش هفته می تواند فشار خون سیستولیک را 5.6٪ و فشار خون دیاستولیک را 4.7٪ کاهش دهد.
پس عصاره هسته انگور به کاهش فشار خون، به ویژه در افراد جوان تا میانسال و افرادی که اضافه وزن دارند کمک می کند.
2. می تواند جریان خون را بهبود بخشد
برخی مطالعات نشان می دهد که عصاره هسته انگور جریان خون را بهبود می بخشد. در یک مطالعه ی هشت هفته ای بر روی 17 زن یائسه سالم مشخص شد که مصرف 400 میلی گرم عصاره هسته انگور می تواند خون را رقیق کرده و به طور بالقوه خطر لخته شدن خون را کاهش دهد.
مطالعه دیگری روی هشت زن جوان سالم صورت گرفت. آنها یک دوز 400 میلی گرمی از پروآنتوسیانیدین عصاره هسته انگور را مصرف کردند و بلافاصله پس از آن به مدت شش ساعت نشستند. این مطالعه نشان داد زنانی که عصاره را خورده بودند، نسبت به افرادی که آن را مصرف نکرده بودند، 70% ورم پاهایشان کمتر بود.
طبق همان مطالعه، هشت زن جوان سالم، که به مدت 14 روز روزانه 133 میلی گرم پروآنتوسیانیدین مصرف کرده بودند، بعد از شش ساعت نشستن 40 درصد ورم پاهایشان نسبت به بقیه کمتر بود.
عصاره هسته انگور جریان خون را بهبود می بخشد و خطر لخته شدن خون را کاهش می دهد؛ پس برای افرادی که مشکل گردش خون دارند بسیار مفید است.
3. آسیب اکسیداتیو را کاهش می دهد
افزایش سطح کلسترول «بد» خون (LDL)، عاملی خطرناک در ابتلا به بیماری های قلبی است. اکسیداسیون کلسترول بد این خطر را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد و نقش مهمی در تصلب شرایین یا ایجاد پلاک چربی در شریان ها دارد.
طبق چندین مطالعه که روی حیوانات صورت گرفته، مکمل های عصاره هسته انگور برای کاهش اکسیداسیون کلسترول بد ناشی از رژیم های غذایی پرچرب مفید هستند.
برخی تحقیقات نتایج مشابهی را در انسان ها نشان می دهند. به عنوان مثال در یک مطالعه، به هشت فرد سالم یک وعده غذایی پرچرب و پس از آن 300 میلی گرم مکمل عصاره هسته انگور داده شد. این مکمل باعث مهار اکسیداسیون چربی ها در خون این افراد گردید؛ اما آن هایی که آن را نخورده بودند، افزایش 150% داشتند.
در یک مطالعه دیگر، 61 بزرگسال سالم بعد از مصرف 400 میلی گرم از این مکمل، اکسیداسیون کلسترول بدشان، 9/13 % کاهش یافت.
علاوه بر این، 87 نفر که عمل قلب انجام داده بودند مورد مطالعه قرار گرفتند و مشخص گردید مصرف 400 میلی گرم از عصاره هسته انگور یک روز قبل از عمل جراحی، استرس اکسیداتیو را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد و از وارد شدن صدمات بیشتر به قلب جلوگیری می کند.
پس می توان گفت که عصاره هسته انگور با مهار اکسیداسیون کلسترول بد و کاهش اکسیداسیون بافت قلب در مواقع استرس، خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.
4. کلاژن و مقاومت استخوان ها را افزایش می دهد
افزایش مصرف فلاونوئید باعث بهبود سنتز کلاژن و تشکیل استخوان می شود. عصاره هسته انگور، به عنوان منبع غنی از فلاونوئیدها، به افزایش تراکم و قدرت استخوان ها کمک می کند. در حقیقت، مطالعات انجام شده روی حیوانات نشان می دهد که اضافه کردن عصاره هسته انگور به رژیم غذایی با کلسیم کم، استاندارد یا بالا می تواند تراکم استخوان، مواد معدنی و استحکام استخوان ها را افزایش دهد.
روماتیسم مفصلی، یک بیماری خود ایمنی است که منجر به التهاب شدید و از بین رفتن استخوان و مفاصل می شود. طبق مطالعات انجام شده روی حیوانات، عصاره هسته انگور جلوی از بین رفتن استخوان در آرتریت التهابی را می گیرد. این عصاره همچنین باعث کاهش چشمگیر درد، زائده های استخوانی، آسیب مفاصل و بهبود کلاژن در موش های مبتلا به پوکی استخوان گردید.
با وجود نتایج امیدوارکننده ای که از تحقیقات انجام شده روی حیوانات بدست آمده، اما هنوز تاثیر آن بر روی انسان ها تایید نشده است.
5. از مغز در سنین بالا محافظت می کند
تصور می شود که فلاونوئیدها از طریق خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی، شروع بیماریهای عصبی مانند آلزایمر را به تاخیر می اندازند یا کاهش می دهند. یکی از ترکیبات عصاره هسته انگور، اسید گالیک است که از ایجاد فیبریل (تارچه عصبی) توسط پپتیدهای بتا آمیلوئید در حیوانات و محیط های آزمایشگاهی جلوگیری می کند.
یکی از مشخصه های بیماری آلزایمر، وجود خوشه های پروتئین بتا آمیلوئید در مغز است. طبق تحقیقاتی که روی حیوانات صورت گرفته، عصاره هسته انگور می تواند وضعیت شناختی و آنتی اکسیدان مغز را بهبود بخشد، از افت حافظه جلوگیری کند و ضایعات مغزی و خوشه های آمیلوئید را کاهش دهد.
یک مطالعه 12 هفته ای روی 111 سالمند سالم نشان داده که مصرف روزانه 150 میلی گرم عصاره هسته انگور باعث بهبود تمرکز، صحبت و حافظه کوتاه مدت و بلند مدت می شود. اما مطالعه ای مبنی بر تاثیر عصاره هسته انگور بر بزرگسالانی که از قبل مشکلات حافظه و نقص شناختی داشته اند وجود ندارد.
6. عملکرد کلیه را بهتر می کند
کلیه ها به شدت در معرض آسیب اکسیداتیو هستند که غالبا غیر قابل برگشت است. مطالعات انجام شده روی حیوانات نشان داده كه عصاره هسته انگور با كاهش استرس اکسیداتیو و آسیب های التهابی می تواند باعث كاهش آسیب به کلیه شود و عملکرد آن را بهبود بخشد.
در یک مطالعه، به 23 فرد مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی، به مدت شش ماه روزانه 2 گرم از این مکمل داده شد و نتایج آن با گروه دیگری که مکمل را دریافت نکرده بودند مقایسه شد. پروتئین ادراری گروه اول 3٪ كاهش و تصفیه کلیه آن ها 9٪ بهبود یافته بود. این یعنی کلیه های آنها نسبت به گروه دوم خیلی بهتر قادر به تصفیه ادرار بود.
عصاره هسته انگور می تواند از بدن در برابر آسیب استرس اکسیداتیو و التهاب محافظت کند و در نتیجه سلامت کلیه ها را افزایش دهد.
7. جلوی گسترش عفونت را می گیرد
این عصاره دارای خواص ضد باکتری و ضد قارچ است. تحقیقات نشان داده که عصاره هسته انگور رشد عفونتهای باکتریایی ناشی از مواد غذایی، از جمله کمپیلوباکتر، باکتری ای کولای و شیگا توکسین را مهار می کند که غالبا همه ی آن ها باعث مسمومیت شدید غذایی و ناراحتی های شکمی می شوند.
در آزمایشگاه مشخص شده که این عصاره می تواند 43 سویه باکتری استافیلوکوک اورئوس مقاوم به آنتی بیوتیک را مهار کند.
کاندیدا، قارچی شبیه به مخمر است که گاهی اوقات می تواند منجر به رشد بیش از حد برفک شود. عصاره هسته انگور به طور گسترده در داروهای سنتی به عنوان داروی درمان کننده ی کاندیدا مورد استفاده قرار می گیرد.
متاسفانه هنوز مطالعه ای در خصوص تاثیر عصاره هسته انگور بر رشد عفونت در انسان ها صورت نگرفته است.
این مکمل انواع میکروب ها را مهار می کند و از بدن در برابر سویه های باکتریایی مقاوم به آنتی بیوتیک، بیماری های باکتریایی ناشی از مواد غذایی و عفونت های قارچی مانند کاندیدا محافظت می نماید.
8. خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد
دلایل ایجاد سرطان متفاوت و پیچیده است، اما آسیب DNA مشخصه ی اصلی تمام سرطان هاست. مصرف زیاد آنتی اکسیدان ها، مانند فلاونوئیدها و پروآنتوسیانیدین ها، باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان های مختلف می شود.
آنتی اکسیدان موجود در عصاره هسته انگور این توانایی را دارد که رده های سلولی نامیرای سینه، ریه، معده، دهان، کبد، پروستات و لوزالمعده انسان را در محیط آزمایشگاهی مهار کند.
تحقیقاتی که روی حیوانات صورت گرفته نشان می دهد که این مکمل، تأثیر انواع مختلف شیمی درمانی را افزایش می دهد و به نظر می رسد ضمن افزایش تاثیر شیمی درمانی بر روی سلول های سرطانی، از بدن در برابر استرس اکسیداتیو و سمیت کبد نیز محافظت می کند.
41 مورد از مطالعاتی که روی حیوانات انجام شده بود مورد بررسی قرار گرفت و مشخص گردید عصاره هسته انگور یا پروآنتوسیانیدین ها در 40 مورد باعث کاهش سمیت و آسیب های ناشی از سرطان شده بودند.
به خاطر داشته باشید که پتانسیل ضد سرطان و پیشگیری دارویی که عصاره هسته انگور و پروآنتوسیانیدین های آن دارد ممکن است به طور مستقیم روی افراد مبتلا به سرطان تاثیر نگذارد.
در مطالعات آزمایشگاهی نشان داده شده که عصاره هسته انگور باعث مهار سرطان در انواع مختلف سلولهای انسانی می شود و به نظر می رسد که در حیوانات میزان سمیت ناشی از شیمی درمانی را، بدون ایجاد تاثیر منفی بر درمان، کاهش می دهد. اما باید تحقیقات بیشتری روی انسان ها صورت گیرد.
9. از کبد محافظت می کند
کبد نقش مهمی در سم زدایی مواد مضر وارد شده به بدن از طریق داروها، عفونت های ویروسی، آلاینده ها، الکل و غیره دارد. عصاره هسته انگور می تواند از کبد محافظت نماید.
مطالعات آزمایشگاهی نشان می دهد که عصاره هسته انگور التهاب را کاهش داده، آنتی اکسیدان ها را بازیابی کرده و هنگامی که بدن در معرض سموم قرار می گیرد، از آن در برابر آسیب رادیکال آزاد محافظت می کند.
آنزیم کبدی آلانین آمینوترانسفراز (ALT) یکی از شاخص های مهم سمیت کبدی است، به این معنی که وقتی کبد آسیب می بیند، سطح آن بالا می رود.
در یک تحقیق، به 15 فرد مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی و سطح بالای ALT، به مدت سه ماه مکمل هسته انگور داده شد. آنزیم های کبدی ماهانه مورد بررسی قرار گرفت و نتایج آن با مصرف 2 گرم ویتامین C در روز مقایسه شد. بعد از سه ماه، گروهی که مکمل عصاره هسته انگور را مصرف کرده بودند ALT 46% آنان کاهش یافته بود، در حالی که گروهی که ویتامین C خورده بودند تغییر زیادی نداشتند.
به نظر می رسد این عصاره از کبد در برابر سمیت و آسیب ناشی از دارو محافظت می کند. اما تحقیقات بیشتری باید روی انسان ها انجام شود.
10. ظاهر و فرایند بهبود زخم را بهتر می کند
چندین مطالعه روی حیوانات صورت گرفته که طبق آن عصاره هسته انگور میتواند به بهبود زخم کمک کند. مطالعات انسانی نیز امیدوار کننده بوده اند. به 35 فرد بالغ و سالم که تحت عمل جراحی جزئی قرار گرفته بودند، کرم دو درصدی عصاره هسته انگور و به عده ای دارونما داده شد. افرادی که از کرم استفاده کرده بودند بعد از هشت روز زخمشان به طور کامل بهبود یافت، اما بهبود زخم گروه دیگر 14 روز طول کشید.
این نتایج به احتمال زیاد به دلیل وجود پروآنتوسیانیدین های زیاد در عصاره هسته انگور است که باعث آزاد شدن فاکتورهای رشد در پوست می شود.
یک مطالعه 8 هفته ای دیگر روی 110 مرد جوان سالم انجام شد. استفاده از کرم دو درصدی عصاره هسته انگور باعث بهبود ظاهر، کشش و چربی پوست شد. اگر پوست این ویژگی ها را داشته باشد، کمتر دچار آکنه می شود و با افزایش سن ظاهر آن شاداب باقی می ماند.
به نظر می رسد کرم های عصاره هسته انگور باعث افزایش فاکتورهای رشد در پوست می شوند و یک درمان بالقوه برای بهبود زخم ها و پیری پوست می باشند.
عوارض جانبی احتمالی
به طور کلی عصاره هسته انگور عوارض جانبی اندکی دارد.
- مصرف حدود 300 تا 300 میلی گرم در روز به مدت 8 تا 16 هفته برای انسان خطری ندارد و قابل استفاده است.
- کسانی که باردار هستند و یا شیر می دهند باید از آن اجتناب کنند، چون اطلاعات کافی در مورد اثرات آن در این افراد وجود ندارد.
- عصاره هسته انگور می تواند فشار خون را کاهش داده، خون را رقیق کند و جریان خون را افزایش دهد، بنابراین افرادی که داروهای رقیق کننده خون یا فشار خون مصرف می کنند باید در مصرف آن احتیاط کنند.
- علاوه بر این باعث کاهش جذب آهن و همچنین بهبود عملکرد کبد و متابولیسم دارو می شود. قبل از شروع مصرف مکمل های عصاره هسته انگور با پزشک خود مشورت کنید.
به نظر می رسد عصاره هسته انگور مشکل خاصی ایجاد نمی کند. اما زنان باردار و شیرده باید از آن اجتناب کنند و افرادی که داروهای خاص مصرف می کنند باید طبق دستور پزشک عمل نمایند.
نتیجه گیری
عصاره هسته انگور یک مکمل غذایی است که از هسته های انگور ساخته می شود و منبع غنی از آنتی اکسیدان ها، به ویژه پروآنتوسیانیدین هاست. آنتی اکسیدان های موجود در آن می توانند به کاهش استرس اکسیداتیو، التهاب و آسیب بافتی که در اثر بیماری های مزمن در سراسر بدن ایجاد می شود کمک کنند.
پس با مصرف مکمل عصاره هسته انگور سلامتی قلب، مغز، کلیه، کبد و پوست شما حفظ می شود.
1 دیدگاه. همین الان خارج شوید
[…] توانید عصاره هسته انگور را به صورت مایع یا کپسول خریداری و مصرف نمایید. اگر چند […]