1. خانه
  2. chevron_left
  3. خواص و فواید
  4. chevron_left
  5. حقایقی در مورد روغن هسته انگور

حقایقی در مورد روغن هسته انگور

روغن هسته انگور

روغن هسته انگور در طی چند دهه گذشته محبوبیت زیادی پیدا کرده و به دلیل داشتن مقادیر بالای چربی اشباع نشده و ویتامین E، به عنوان روغنی سالم شناخته می شود. بازاریابان ادعا می كنند که این روغن فواید زیادی برای سلامتی دارد، از جمله كاهش سطح كلسترول خون و خطر بیماری قلبی.

در این مقاله نگاهی دقیق به تحقیقات موجود می اندازیم تا حقایق را از شایعات تشخیص دهیم.

روغن هسته انگور چیست و چگونه ساخته می شود؟

روغن هسته انگور از هسته های انگور به جا مانده از فرایند شراب سازی بدست می آید. 

از دیدگاه تجاری، تولید این روغن ایده ای بسیار عالی است. هزاران سال بود که شراب سازان صدها تُن از این هسته ها را در اختیار داشتند ولی آن را بی فایده تلقی می کردند.

اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی، تولید کنندگان می توانند روغن این هسته ها را استخراج کرده و به سود برسند.

روغن ها معمولا به وسیله ی له کردن هسته ها و با استفاده از حلال ها در کارخانه استخراج می شوند، اما انواع سالم تر روغنهای گیاهی و روغن هسته ها از طریق پرس سرد یا پرس مکانیکی تهیه می شوند.

برخی از مردم نگران این هستند که حلال های سمی، مانند هگزان بر سلامتی آن ها تاثیر منفی بگذارد. ولی تقریبا تمام حلال ها در طول فرآیند تولید از روغنهای گیاهی حذف می شوند. 

در حال حاضر مشخص نیست که آیا اثرات به جای مانده از هگزان در روغن های گیاهی به مرور زمان باعث آسیب به افراد می شود یا خیر، اما تاثیر منفی هگزان بر محیط زیست نگران کننده تر است. اکنون تمرکز تحقیقات بر توسعه ی گزینه های سالم تر و سازگار با محیط زیست است.

اگر نحوه استخراج روغن صریحا روی آن ذکر نشده بود، باید تصورتان را بر این بگذارید که با استفاده از مواد شیمیایی، مانند هگزان درست شده است.

پس به طور خلاصه می توان گفت روغن هسته انگور از هسته های انگور به جامانده از فرایند شراب سازی استخراج می گردد و معمولا برای تولید آن از مواد شیمیایی مختلفی از جمله حلال سمی هگزان استفاده می شود.

روغن هسته انگور مواد مغذی کمی دارد، اما میزان اسیدهای چرب امگا ۶ موجود در آن بالاست.

ادعا می شود که روغن هسته انگور مقدار زیادی ماده ی مغذی، آنتی اکسیدان و چربی های اشباع نشده دارد. ترکیب اسید چرب روغن انگور به شرح زیر است:

اشباع شده: ۱۰%

غیر اشباع: ۱۶%

اشباع نشده: ۷۰%

روغن هسته انگور حاوی چربی های اشباع نشده، به ویژه امگا ۶ بسیار بالایی است. دانشمندان تصور می کنند كه مصرف زیاد چربی های امگا ۶، نسبت به امگا ۳، ممكن است التهاب را در بدن افزایش دهد.

چندین مطالعه مشاهده ای این ادعا را اثبات کرده اند که مصرف زیاد مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا ۶ با افزایش خطر ابتلا به بیماری های مزمن در ارتباط است.

با این حال، مطالعات کنترل شده نشان می دهند که اسید لینولئیک (اسید چرب امگا ۶ موجود در روغن هسته انگور) نشانگرهای التهابی سطح خون را افزایش نمی دهد.

اینکه آیا مصرف زیاد اسیدهای چرب امگا ۶ باعث افزایش بیماری می شود یا خیر، در حال حاضر مشخص نیست. اما برای بررسی تاثیر اسیدهای چرب امگا ۶ بر بیماری های قلبی باید مطالعات بسیار تخصصی و پیشرفته ای صورت گیرد.

روغن هسته انگور همچنین حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین E است. یک قاشق غذاخوری از آن، ۳.۹ میلی گرم ویتامین E دارد که ۱۹٪ از نیاز روزانه بدن به ویتامین E را تامین می کند. تقریبا به غیر از ویتامین E، هیچ ویتامین یا مواد معدنی دیگری در روغن هسته انگور یافت نمی شود.

خلاصه

روغن هسته انگور دارای ویتامین E و آنتی اکسیدان های فنولی زیادی است و منبع غنی از چربی های اشباع نشده امگا ۶ می باشد. دانشمندان معتقدند که خوردن بیش از حد امگا ۶ ممکن است مضر باشد.

چگونه روغن هسته انگور بر سلامتی تاثیر می گذارد؟

مطالعات بسیار کمی در خصوص تاثیر هسته انگور بر سلامتی انسان صورت گرفته است. 

یک مطالعه دو ماهه روی ۴۴ زن چاق و دارای اضافه وزن صورت گرفت تا میزان تاثیر مصرف روزانه روغن هسته انگور و آفتابگردان با یکدیگر مقایسه شود.

در مقایسه با روغن آفتابگردان، مصرف روغن هسته انگور باعث بهبود مقاومت به انسولین و کاهش پروتئین واکنشی سی (یک نشانگر التهابی رایج) گردید. 

همچنین به نظر می رسد که روغن هسته انگور اثرات ضد پلاکتی دارد، به این معنی که باعث کاهش تمایل خون به لخته شدن می شود. 

با این حال، برخی از روغن های هسته انگور ممکن است حاوی هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (PAHs) باشند که به عنوان عامل سرطان در حیوانات شناخته می شوند.

مشخص نیست که این مشکل چقدر گسترده است یا اینکه آیا واقعا نگران کننده است یا خیر. سایر روغنهای گیاهی مانند روغن آفتابگردان نیز ممکن است آلوده به PAH شوند.

هرچند که ممکن است روغن های بسیار باکیفیت هسته انگور مزایایی داشته باشند، اما در حال حاضر نمی توان صد در صد این ادعا را ثابت کرد.

خلاصه 

در خصوص تاثیر روغن هسته انگور بر سلامتی انسان، تحقیقات کافی وجود ندارد. با این حال، شواهد موجود نشان می دهد که ممکن است لخته شدن خون و التهاب را کاهش دهد.

آیا روغن هسته انگور برای آشپزی مناسب است؟

روغن انگور دارای نقطه دود (درجه حرارتی که در آن از سطح روغن دود متصاعد می گردد) نسبتا بالایی است. به همین دلیل، اینگونه تبلیغ می شود که گزینه مناسبی برای پخت و پز با حرارت بالا، مانند سرخ کردن است. اما ممکن است توصیه نادرستی باشد، زیرا روغن هسته انگور از نظر اسیدهای چرب اشباع نشده نیز بسیار غنی است. این چربی ها در حرارت زیاد با اکسیژن واکنش نشان می دهند و ترکیبات مضر و رادیکال های آزاد را تشکیل می دهند. 

از آنجایی که روغن هسته انگور دارای چربی های اشباع نشده بسیار زیادی است، واقعا یکی از بدترین روغن هاییست که می توانید برای سرخ کردن استفاده کنید.

سالم ترین روغن ها برای سرخ کردن با حرارت زیاد، آنهایی هستند که بیشتر حاوی چربی های اشباع شده یا چربی های غیر اشباع باشند، مانند روغن زیتون، زیرا در هنگام گرم شدن کمتر با اکسیژن واکنش نشان می دهند.

به همین دلیل، نباید از روغن هسته انگور برای سرخ کردن استفاده کنید. در عوض می توانید آن را روی سالاد بریزید یا برای درست کردن سس مایونز از آن استفاده نمایید.

خلاصه

روغن هسته انگور به حرارت زیاد حساس است و نباید برای سرخ کردن از آن استفاده کرد. با این حال، با خیال راحت می توان آن را به عنوان سس سالاد میل کرد یا در محصولات پخته شده به کار برد.

نتیجه گیری

  • روغن هسته انگور از هسته های انگور فرآوری می شود که محصول جانبی فرایند شراب سازی هستند.
  • ویتامین E و آنتی اکسیدان های فنولی نسبتا زیادی دارد و منبع غنی اسیدهای چرب امگا ۶ است. متاسفانه تحقیقات کمی در مورد روغن هسته انگور صورت گرفته و به همین دلیل میزان تاثیر آن بر سلامتی به درستی مشخص نیست.
  • هرچند که هیچ مشکلی در استفاده از روغن انگور برای سالاد یا محصولات پخته شده نیست، اما مقدار زیاد اسیدهای چرب اشباع نشده در آن باعث می شود که این روغن برای سرخ کردن مناسب نباشد.

اگر به دنبال روغن سالمی برای آشپزی هستید، روغن زیتون یکی از بهترین گزینه هاست.

عضویت در خبرنامه دوشو
.با عضویت در خبرنامه، شما را در جریان آخرین مطالب «دوشو» قرار می‌دهیم

سوال یا دیدگاهی دارید؟ در اینجا با ما در میان بگذارید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

همه چیز درباره کشمش
همه چیز درباره انگور
همه چیز درباره مویز
همه چیز درباره شیره انگور
فهرست