خواص و مضرات سرکه شراب قرمز

سرکه شراب قرمز

سرکه از طریق تخمیر مایع حاوی کربوهیدرات و تبدیل آن به الکل ساخته می شود. سپس باکتریهای استوباکتر الکل را به اسید استیک تبدیل می کنند که به سرکه عطر و بوی تند می دهد. سرکه شراب قرمز با تخمیر شراب قرمز تهیه می شود و بعد آن را صاف کرده و داخل بطری می ریزند. معمولا قبل از ریختن سرکه شراب درون بطری، آن را چند سال نگه می دارند.

هرچند که استفاده از این سرکه در ایران رایج نیست، اما خواصی دارد که با هم در این مقاله بررسی می کنیم.

کمک به کاهش وزن

اسید استیک موجود در سرکه شراب قرمز از طریق کاهش ذخیره چربی، افزایش چربی سوزی و کاهش اشتها باعث کاهش وزن می شود. علاوه بر این، مدت بیشتری غذا را در معده نگه می دارد. همین امر، ترشح هورمون گرلین را به تاخیر می اندازد و در نهایت جلوی پرخوری را می گیرد.

هضم بهتر غذا

از نظر تاریخی، مدت هاست که انسان برای درمان بیماری های گوارشی از انواع سرکه استفاده می کند. ادعاهایی وجود دارد مبنی بر اینکه سرکه با تولید اسید بیشتر در معده برای سلامتی دستگاه گوارش مفید است.

بسیاری از مردم سرکه را به عنوان درمانی موثر برای سوزش سر معده و سوء هاضمه می دانند. پروبیوتیک های موجود در سرکه شراب قرمز می توانند به بهبود میکروبیوم و دستگاه گوارش ما کمک کنند. 

خواص ضد میکروبی

جنبه مثبت دیگر سرکه شراب قرمز و تمام سرکه های دیگر این است که مانند روغن نارگیل، خاصیت ضد میکروبی دارند. اسید استیک که ماده موثر سرکه شراب قرمز است دارای خاصیت ضد میکروبیست و می تواند عوامل بیماری زای قدرتمند را از بین ببرد.

محافظت از پوست و کاهش علائم پیری

سرکه شراب قرمز دارای آنتی اکسیدان هایی است که می توانند با عفونت های باکتریایی و آسیب های پوستی مقابله کنند. این آنتی اکسیدان ها در درجه اول آنتوسیانین ها هستند، یعنی همان رنگدانه هایی که به میوه ها و سبزیجات رنگ های آبی، قرمز و بنفش می دهند. آنتوسیانین ها باعث کند شدن روند پیری می شوند.

سرکه شراب قرمز همچنین حاوی رسوراترول است که می تواند با سرطان های پوستی، مانند ملانوما مبارزه کند. علاوه بر این، اسید استیک موجود در سرکه شراب قرمز با عفونت های پوستی نیز مبارزه می کند. در حقیقت، بیش از ۶۰۰۰ سال است که از اسید استیک به عنوان دارویی برای درمان زخم ها و عفونت های سینه، گوش و مجاری ادراری استفاده می شود. 

سرشار از مواد مغذی مفید

سرکه شراب قرمز سرشار از مواد مغذی، از جمله چندین ویتامین مهم، مواد معدنی و مقداری آهن و پتاسیم است.

تنظیم قند خون

اسید استیک موجود در سرکه شراب قرمز و سایر سرکه ها می تواند به کاهش قند خون کمک کند. به نظر می رسد که این سرکه هضم کربوهیدرات ها را کند کرده و جذب گلوکز (نوعی قند) را افزایش می دهد و در نتیجه گلوکز کمتری در خون ایجاد می شود. همچنین باعث کاهش شاخص گلیسمی غذاها می شود.

حاوی آنتی اکسیدان های قوی

شراب قرمز که ماده اولیه موجود در سرکه شراب قرمز است، دارای آنتی اکسیدان های قدرتمند پلی فنول، از جمله رسوراترول است. آنتی اکسیدان ها از آسیب سلولی ناشی از رادیکال های آزاد که می توانند منجر به بیماری های مزمن، مانند سرطان، دیابت و بیماری های قلبی شوند، جلوگیری می کنند.

آنتی اکسیدان های موجود در شراب قرمز، در سرکه آن نیز وجود دارند، اما به مقدار کمتر. فرآیند تخمیر می تواند میزان آنتوسیانین های موجود را تا ۹۱٪ کاهش دهد.

تقویت سلامت قلب

سرکه شراب قرمز می تواند سلامت قلب را بهتر کند. اسید استیک و رسوراترول موجود در سرکه شراب قرمز، به جلوگیری از لخته شدن خون، کاهش کلسترول، التهاب و فشار خون کمک می کنند. 

پلی فنول های سرکه شراب، مانند رسوراترول، رگ های خونی را شل می کنند و میزان کلسیم موجود در سلول ها را افزایش می دهند که باعث بهبود گردش خون و کاهش فشار خون می شود.

اسید استیک ممکن است اثرات مشابهی داشته باشد. اسید استیک با افزایش جذب کلسیم و تغییر هورمون های کنترل فشار خون، فشار خون را کاهش می دهد. علاوه بر این، اسید استیک و رسوراترول می توانند باعث کاهش   تری گلیسیرید و کلسترول شوند، که سطح بالای آنها احتمال بیماری های قلبی را افزایش می دهند.

مصرف بیش از حد اثرات منفی دارد

سرکه شراب قرمز چند جنبه منفی دارد. نشان داده شده که مصرف روزانه سرکه شراب قرمز در طی چندین سال باعث افزایش اثرات منفی در بدن می شود. به عنوان مثال، نوشیدن بیش از حد آن می تواند علائم بد گوارشی، مانند حالت تهوع، سوء هاضمه و سوزش قلب را بدتر کند. همچنین با کاهش سطح پتاسیم، بر داروهای خاص قلبی و فشار خون تاثیر می گذارد و نهایتا منجر به افت بیش از حد فشار می شود. 

علاوه بر این، محلولهای اسیدی، مانند سرکه به مینای دندان آسیب می رسانند، بنابراین حتما بعد از خوردن غذاها یا نوشیدنی های حاوی سرکه، دهان خود را با آب بشویید. 

پس می توان گفت که مصرف طولانی مدت سرکه شراب قرمز می تواند منجر به سوء هاضمه، حالت تهوع، تعامل منفی با برخی از داروهای فشار خون و آسیب مینای دندان شود.

نتیجه گیری

سرکه شراب قرمز فواید زیادی دارد، از جمله کاهش کلسترول، قند خون و فشار خون. نوشیدن یا استفاده از این سرکه در حد اعتدال بی خطر است، اما در صورت مصرف بیش از حد یا در کنار داروهای خاص می تواند مضر باشد. 

برای آشنایی با انواع مختلف سرکه می توانید به این مقاله از دوشو مراجعه کنید.

سرکه از طریق تخمیر مایع حاوی کربوهیدرات و تبدیل آن به الکل ساخته می شود. سپس باکتریهای استوباکتر الکل را به اسید استیک تبدیل می کنند که به سرکه عطر و بوی تند می دهد. سرکه شراب قرمز با تخمیر شراب قرمز تهیه می شود و بعد آن را صاف کرده و داخل بطری می ریزند. معمولا قبل از ریختن سرکه شراب درون بطری، آن را چند سال نگه می دارند.

هرچند که استفاده از این سرکه در ایران رایج نیست، اما خواصی دارد که با هم در این مقاله بررسی می کنیم.

کمک به کاهش وزن

اسید استیک موجود در سرکه شراب قرمز از طریق کاهش ذخیره چربی، افزایش چربی سوزی و کاهش اشتها باعث کاهش وزن می شود. علاوه بر این، مدت بیشتری غذا را در معده نگه می دارد. همین امر، ترشح هورمون گرلین را به تاخیر می اندازد و در نهایت جلوی پرخوری را می گیرد.

هضم بهتر غذا

از نظر تاریخی، مدت هاست که انسان برای درمان بیماری های گوارشی از انواع سرکه استفاده می کند. ادعاهایی وجود دارد مبنی بر اینکه سرکه با تولید اسید بیشتر در معده برای سلامتی دستگاه گوارش مفید است.

بسیاری از مردم سرکه را به عنوان درمانی موثر برای سوزش سر معده و سوء هاضمه می دانند. پروبیوتیک های موجود در سرکه شراب قرمز می توانند به بهبود میکروبیوم و دستگاه گوارش ما کمک کنند. 

خواص ضد میکروبی

جنبه مثبت دیگر سرکه شراب قرمز و تمام سرکه های دیگر این است که مانند روغن نارگیل، خاصیت ضد میکروبی دارند. اسید استیک که ماده موثر سرکه شراب قرمز است دارای خاصیت ضد میکروبیست و می تواند عوامل بیماری زای قدرتمند را از بین ببرد.

محافظت از پوست و کاهش علائم پیری

سرکه شراب قرمز دارای آنتی اکسیدان هایی است که می توانند با عفونت های باکتریایی و آسیب های پوستی مقابله کنند. این آنتی اکسیدان ها در درجه اول آنتوسیانین ها هستند، یعنی همان رنگدانه هایی که به میوه ها و سبزیجات رنگ های آبی، قرمز و بنفش می دهند. آنتوسیانین ها باعث کند شدن روند پیری می شوند.

سرکه شراب قرمز همچنین حاوی رسوراترول است که می تواند با سرطان های پوستی، مانند ملانوما مبارزه کند. علاوه بر این، اسید استیک موجود در سرکه شراب قرمز با عفونت های پوستی نیز مبارزه می کند. در حقیقت، بیش از ۶۰۰۰ سال است که از اسید استیک به عنوان دارویی برای درمان زخم ها و عفونت های سینه، گوش و مجاری ادراری استفاده می شود. 

سرشار از مواد مغذی مفید

سرکه شراب قرمز سرشار از مواد مغذی، از جمله چندین ویتامین مهم، مواد معدنی و مقداری آهن و پتاسیم است.

تنظیم قند خون

اسید استیک موجود در سرکه شراب قرمز و سایر سرکه ها می تواند به کاهش قند خون کمک کند. به نظر می رسد که این سرکه هضم کربوهیدرات ها را کند کرده و جذب گلوکز (نوعی قند) را افزایش می دهد و در نتیجه گلوکز کمتری در خون ایجاد می شود. همچنین باعث کاهش شاخص گلیسمی غذاها می شود.

حاوی آنتی اکسیدان های قوی

شراب قرمز که ماده اولیه موجود در سرکه شراب قرمز است، دارای آنتی اکسیدان های قدرتمند پلی فنول، از جمله رسوراترول است. آنتی اکسیدان ها از آسیب سلولی ناشی از رادیکال های آزاد که می توانند منجر به بیماری های مزمن، مانند سرطان، دیابت و بیماری های قلبی شوند، جلوگیری می کنند.

آنتی اکسیدان های موجود در شراب قرمز، در سرکه آن نیز وجود دارند، اما به مقدار کمتر. فرآیند تخمیر می تواند میزان آنتوسیانین های موجود را تا ۹۱٪ کاهش دهد.

تقویت سلامت قلب

سرکه شراب قرمز می تواند سلامت قلب را بهتر کند. اسید استیک و رسوراترول موجود در سرکه شراب قرمز، به جلوگیری از لخته شدن خون، کاهش کلسترول، التهاب و فشار خون کمک می کنند. 

پلی فنول های سرکه شراب، مانند رسوراترول، رگ های خونی را شل می کنند و میزان کلسیم موجود در سلول ها را افزایش می دهند که باعث بهبود گردش خون و کاهش فشار خون می شود.

اسید استیک ممکن است اثرات مشابهی داشته باشد. اسید استیک با افزایش جذب کلسیم و تغییر هورمون های کنترل فشار خون، فشار خون را کاهش می دهد. علاوه بر این، اسید استیک و رسوراترول می توانند باعث کاهش   تری گلیسیرید و کلسترول شوند، که سطح بالای آنها احتمال بیماری های قلبی را افزایش می دهند.

مصرف بیش از حد اثرات منفی دارد

سرکه شراب قرمز چند جنبه منفی دارد. نشان داده شده که مصرف روزانه سرکه شراب قرمز در طی چندین سال باعث افزایش اثرات منفی در بدن می شود. به عنوان مثال، نوشیدن بیش از حد آن می تواند علائم بد گوارشی، مانند حالت تهوع، سوء هاضمه و سوزش قلب را بدتر کند. همچنین با کاهش سطح پتاسیم، بر داروهای خاص قلبی و فشار خون تاثیر می گذارد و نهایتا منجر به افت بیش از حد فشار می شود. 

علاوه بر این، محلولهای اسیدی، مانند سرکه به مینای دندان آسیب می رسانند، بنابراین حتما بعد از خوردن غذاها یا نوشیدنی های حاوی سرکه، دهان خود را با آب بشویید. 

پس می توان گفت که مصرف طولانی مدت سرکه شراب قرمز می تواند منجر به سوء هاضمه، حالت تهوع، تعامل منفی با برخی از داروهای فشار خون و آسیب مینای دندان شود.

نتیجه گیری

سرکه شراب قرمز فواید زیادی دارد، از جمله کاهش کلسترول، قند خون و فشار خون. نوشیدن یا استفاده از این سرکه در حد اعتدال بی خطر است، اما در صورت مصرف بیش از حد یا در کنار داروهای خاص می تواند مضر باشد. 

برای آشنایی با انواع مختلف سرکه می توانید به این مقاله از دوشو مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست